0 Läs mer >>
 
 
 
   "Ett filmklipp skickas till Rikskriminalpolisen. Någon har stått i trädgården och smygfilmat en
   kvinna genom fönstret. Nästa dag hittas hon död till följd av bestialiska skär- och sticksår.
 
   En ny film på en annan okänd kvinna kommer till polien. Den finns ingen möjlighet att identifiera
   henne innan tiden rinner ut.
 
   Maken som hittar henne mördad blir så traumatiserad att han städar hela huset och bäddar ner
   henne i sängen. Han kan ha sett något avgörande, men hans akuta chocktillstånd hindrar polisen
   från att genomföra sina förhör.
 
   Psykiatrikern Erik Maria Bark kallas in för att hypnotisera honom - men det mannen berättar i den
   djupa transen får Erik att börja ljuga för polisen.
 
   Om lamporna är tända kan en stalker se dig utifrån, men om lamporna är släckta kan du inte se en
   stalker som redan är inne.
 
   Lås dörren, dra för gardinerna - thrillermästaren Lars Kepler är tillbaka med en ny bladvändare."
 
 
 
Bildkälla
 
Språk: Svenska
Sidor: 601
Utgiven: 2014
Mitt betyg: 4,5 av 5
 
Jag är svag för deckare och thrillers, och det är ingen hemlighet att denna serie och Hammarbyserien tillhör mina favoriter. Jag läste ut denna bok på ungefär ett dygn, men då läste jag långt ifrån dygnets alla timmar.
 
Jag hade lite svårt att komma in i boken eftersom jag inte riktigt mindes vad boken innan handlat om. Jag blandar lätt ihop böckerna och kom ihåg handlingen från Sandmannen tydligast trots att jag visste att det inte var den senaste. Jag blev dock väldigt förvirrad då jag fick för mig att Eldvittnet för den senaste boken innan Stalker, och förstod därför ingenting när jag läste om slutet på den. Tyckte inte alls att det gick ihop med början till denna. Slutligen började handlingarna i de olika böckerna komma tillbaka, och jag insåg att det ändå var Sandmannen som var den senaste, och läste alltså om slutet på den istället. Då klarnade det en hel del. När jag ändå var där någonstans i förvirringen började jag leta efter karaktärerna i Hammarbyserien, innan jag insåg att de inte skulle dyka upp i denna..
 
Boken är välskriven och fångar en från första sidan. Det var lite tråkigt att det var många nya karaktärer i början, vilket gjorde det kul att psykiatrikern Erik dyker upp även i denna bok! Annars har det ju framförallt varit Joona Linna som varit en återvändande karaktär.
 
Jag som är mörkrädd tyckte till en början att boken var riktigt obehaglig att läsa, men ju mer jag kom in i historien ju mer osannolikt kände det att något sådant skulle kunna hända mig. Alla nya karaktärer presenterades på ett bra sätt, men jag kunde inte låta bli att tycka att poliserna Margot och Adam framställdes något tunt. Antagligen kommer författarna inte att använda sig av dessa karaktärer i nästa bok och tyckte då kanske att de inte behövde någon mer presentation än vad de fick.
 
De nya karaktärerna Jackie och Madeleine hade större djup. Men på sätt och vis hade även dessa en större roll.
 
Jag vet inte om jag vågar skriva så mycket mer med risk för att avslöja för mycket!
 
Ps. En liten anekdot: Jag och min sambo Calle har "nästan" bott i hotellrummet på Hotell Birger Jarl som omnämns i boken. Jag hade ingen aning om det i förväg! Anledningen till att vi "nästan" bott där är för att vi ganska snabbt bytte rum då det var ganska speciellt.. Det omnämns på Hotell Birger Jarls hemsida som ett av deras designerrum, men i själva verket så har rummet i princip aldrig renoverats! Det lärde jag mig när jag läste boken och var tvungen att googla för att se om det var sant.. Mordet som de nämner snabbt i boken har faktiskt också skett på riktigt! Apropå anekdoter så hittade jag även ett stavfel på någon av de sista sidorna i boken. Jackie hade helt plötsligt stavats Jacky. Hur kunde detta missas?!

Lars Kepler - Stalker

0 Läs mer >>
 
 
 
 
"En januarimorgon hitts den sexåriga skridskoprinsessan Bliss Rampike mördad i familjens källare. Mordet visar tecken på brutalitet och fallet väcker genast ett enormt medieintresse. Hur kan någon ha förgripit sig på flickan och lämnat henne att dö med familjen sovande i samma hus? Snart faller blickarna på barnstjärnans närmaste: mamma Betsey, pappa Bix - och till och med den nioåriga storebrodern Skyler.
 
 
Tio år efter mordet påbörjar Skyler sina minnesanteckningar. Förvirrat och orosfyllt söker han ett svar på vad som hände natten få hans kända lillasyster mördades. Han redogör för sin egen och sin familjs trasiga historia, för ångesten bakom det vackra rika fasaderna i det amerikanska övre medelklassamhället, kantat av skandaler och tablettmissbruk."
 
 
 
 
 
 
 
 
Bildkälla
 
Språk: Svenska
Sidor: 650
Utgiven: 2008
Mitt betyg: 2 av 5
 
Den här boken har fått så otroligt mycket hyllningar. Men av någon anledning har den stått oläst i min bokhylla i flera år. Och jag förstår nog lite varför. Jag hade en föraning om vad jag skulle tycka om den..
 
Boken utspelar sig till största del under mitten och slutet av 90-talet, och är baserad på en verklig händelse. Joyce Carol Oates har utgått från en verklig händelse, och skapat någon slags påhittad historia kring detta. Historien kring Bliss Rampikes mord är löst baserat på den verkliga historien om den mördade flickan JonBenét Ramsey. Redan där får jag lite rysningar. Hur kan man kränka en familj så enormt att man hittar på en egen historia kring deras mördade dotter? Även om boken är klassad som en roman samt att det på baksidan står att Oates gör sin egen tolkning av en verklig händelse så står det som sagt att det är en tolkning.
 
Till att börja med målar Oates upp en hemsk bild av famförallt Betsey Rampike. Hon får henne att framstå som en tablettmissbrukande, kall, kvinna som lever sitt liv genom sina barn. Betsey hade själv en misslyckad karriär som skridskoprinsessa bakom sig och började försöka lära brodern Skyler att åka redan som 3-4 åring. Detta misslyckades eftersom Skyler inte alls hade något intresse av att lära sig att åka skridskor. Istället skriver man in Skyler på ett träningsinstistut där man ska träna Skyler i gymnastik. Inte heller detta lämpar sig för pojken som ramlar och skadar sig allvarligt. Lagom till när drömmarna slocknat för att få Skyler att lyckas visar det sig att den illa (av mamman) omtyckta dottern har ett intresse för skridskoåkning. Då är lilla Bliss, eller Edna Louise som hon då heter, omkring fyra år.
 
Ni behöver inte vara oroliga över att jag avslöjat hela historien nu, för allt detta händer i början av historien.
 
Mamman börjar träna Bliss som har en väldig begåvning för skridskoåkning, men tränar henne så hårt att hon redan som sexåring har haft flera skador och lider av fantomsmärtor. Hon äter hur många mediciner som helst.. Ja, jag vet inte vad jag ska skriva mer. Vill ju inte avslöja för mycket.
 
Jag gillar inte alls att boken är skriven av den äldre brodern Skyler. Jag tycker inte att det är trovärdigt över huvud taget eftersom Skyler ofta beskriver situationer då han inte varit närvarande, eller beskriver olika personers tankar. Hur vet han vad alla tänker? Nej. Det känns ofta inte alls trovärdigt tycker jag.
 
Jag vet inte om det är översättaren som gjort ett dåligt jobb, eller om den är likadant skriven i sitt originalspråk. Många gånger har man t ex skrivit efternamnet som Rampick, istället för Rampike. Jag vet inte om det skrivit så för att poängtera att det ibland uttalas fel, eller om det helt enkelt är en miss.
 
Nej, jag var inte alls imponerad. Jag tyckte att boken var alldeles för lång, och jag fick verkligen tvinga mig själv ätt läsa klart hela boken. Jag har ytterligare en bok skriven av Oates i bokhyllan. Men frågan är om den kommer att bli läst..
 

Joyce Carol Oates - ä...

0 Läs mer >>
 
How do you rid the earth of seven billion humans?
Rid the humans of their humanity.
 
   Cassie Sullivan and her companions lived through the Other's four waves of distruction. Now, with the human
   race nearly exterminated and the 5th Wave rolling across the landscape, they face a choce: brace for winter and
   hope for Evan Walker's return, or set out in search of other survivors before the enemy closes in. Because the
   next attack is more than possible - it's inevitable.
 
   No one can anticipate the depths to whitch the Others will sink - nor the heights to which humanity will rise...
 
 
 
 
 
 
 
 
Språk: Engelska
Sidor: 300
Utgiven: 2014
Mitt betyg: 4,5 av 5
 
Detta är alltså en fortsättning på boken "The 5th Wave" som var en av de första böckerna som jag bloggade om. Boken var otroligt spännande, även om den första boken var något bättre. Nu hade man lite andra förväntningar. Det var lite synd att den var så kort. Det gjorde att den tog slut väldigt snabbt. Jag hade gärna läst 100 sidor till. Nu måste jag ju vänta över ett år (antar jag) på nästa bok! Jag tycker även att boken var något trög i början med långsam handling och lite händelser, för att sedan på slutet bli väldigt spännande med en handling fylld av händelser! Jag hade också lite svårt att hänga med i tidsförloppet eftersom boken hoppar lite mellan olika historier och karaktärer.
 
Längtar helt klart tills nästa bok kommer ut!
 

Rick Yancey - The Inf...

0 Läs mer >>
Jag har haft dålig motivation till läsandet den senaste månaden. Det brukar bli så när jag fastnat i en bok som jag tycker är lite trög.. Får liksom ingen motivation till att läsa då.
 
Därför har jag bestämt mig för att anta nedanstående läsutmaning. Känner mig otroligt taggad! Har dock inte riktigt bestämt mig för om jag ska gå in helt fullt och bara pricka av en utmaning per bok, eller om jag ska gå in i det hela lite mer "snällt" och låta en bok pricka av de utmaningar som den stämmer överens på. Vi får se helt enkelt!
 
Bildkälla
 

Läsutmaning