0 Läs mer >>
 
 
 
 
    Anastasia Steele har lämnat Christian Grey, skrämd av hans mörka hemligheter. Med universitetsexamen
    avklarad och en praktikplats på ett bokförlag är hon fast besluten att börja ett nytt liv.
 
    Ändå upptar Christian oavbrutet hennes tankar - och när han vill träffa henne igen kan Ana inte neka
    honom. Nu får hon veta mer om hans förflutna som har gjort honom så driven, kontrollerande och
    krävande.
 
    Samtidigt som Christian brottas med sina inre demoner ställs Ana inför ett av sitt livs vikigaste beslut.
 
 
 
 
 
 
Bildkälla
 
Språk: Svenska
Sidor: 538
Utgiven: 2012
Mitt betyg: 2 av 5
 
Alltså jag vet inte. Allt känns bara så himla tillgjort och overkligt. När jag läser böcker som denna vill jag ändå känna att den är hyfsat verklighetstrogen, och det känner jag verkligen inte med denna. Jag vet inte om det är för att jag läste de första två böckerna direkt efter varandra (jag vet att jag har svårt för att läsa några av Nora Roberts böcker direkt efter varandra eftersom hennes böcker ofta är väldigt romantiserade och verkligen inte verklighetstrogna).
 
Det som upprör mig allra mest är att Ana redan på sidan två i boken tar upp kontakten med Christian igen. Sidan två?! Hon var ju väldigt upprörd när hon lämnade honom i boken innan så jag fattade verkligen ingenting! Jag kan inte låta bli att jämföra med Twilight (New Moon) där Bella och Edward ändå var åtskiljda i nästan en hel bok. Jag tyckte att det var nödvändigt för historien, och jag tycker ändå att man hade kunnat vänta åtminstone några kapitel innan man återintroducerade Christian till historien. De hann ju knappt sakna varandra?!
 
Och i denna stil fortsätter boken. De har bara känt varandra i några veckor och detta är för dem båda deras första förhållande. Hur kan man gå så fort fram då? Och hur kommer det sig att Christian helt plötsligt känner sig så trygg med någon? Han gör ju framsteg efter framsteg på hur kort tid som helst (därav titeln på boken, men får reda på mer om hans mörker).
 
Något annat som stör mig är introducerandet av en ny karaktär, och hur lugnt Ana tar hela den situationen. Hon ifrågasätter ingenting, varken Christian eller situationen som helhet. Jag vill inte avslöja för mycket, men jag tycker att det känns som att hon är väldigt lugn och bryr sig otroligt lite om det hela.
 
Boken slutar på ett för mig ett oväntat sätt, även om man såklart kunde gissa sig till det mot slutet av boken. Jag tycker dock att även detta är extremt tillgjort och overkligt. Vi får se vad nästa bok har att bjuda på. Jag har svårt att se vad som komma skall?!

E L James - Femtio ny...

0 Läs mer >>
 
 
    När litteraturstudenten Anastasia Steele intervjuar den framgångsrike vd:n Christian Grey blir hon helt tagen - han är
    otroligt attraktiv, men skrämmande. Övertygad om att hon inte kommer att få träffa Grey igen gör hon allt för att
    glömma honom, tills han en dag dyker upp på hennes jobb och bjuder ut henne.
 
    Ana förvånas över vilka känslor Christian väcker hos henne. När han sedan varnar henne för att komma honom nära
    blir hon bara mer intresserad.
 
    Christian Grey är ingen vanlig man - stormrik, passionerad och kontrollerande, med mörka hemligheter som döljs
    bakom den perfekta ytan. Snart upptäcker Ana mer än hon någonsin kunnat tro om sina egna begär, och allt det
    Grey gömmer för omvärlden...
 
 
 
Bildkälla
 
Språk: Svenska
Sidor: 553
Utgiven: 2011
Mitt betyg: 2,5 av 5
 
Ja, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag hade inte alls planerat att läsa böckerna, men så frågade en kompis till mig om jag inte hade lust att följa med henne och se filmen. Varför inte tänkte jag. Och filmen var faktiskt rätt bra. Lite mycket naket kanske, men det hade kanske varit konstigt om det inte hade varit det.. Min kompis pratade varmt (i brist på bättre ord) om böckerna efteråt och jag vet att hon inte är den som faller för vad som helst, så jag sa att jag gärna lånade dem av henne. Och ja, det var inte länge sedan. Det är något med böckerna som är fängslande, men jag känner inte egentligen att jag måste slänga mig över nästa del med en gång (även om jag förmodligen mer eller mindre gör det eftersom jag lånade alla tre med en gång).
 
Jaja. Till boken. Jag håller verkligen med de personer som påpekat att boken inte direkt är något litterärt underverk. Många gånger stör jag mig ganska mycket på språket, men det kan ju ha mycket att göra med översättningen. Något som verkligen fick mig att rysa av obehag och samtidigt skratta till var alla referenser till Anas "inre gudinna". Alltså, på allvar? Jag tyckte det förstörde mycket av boken. Något annat som störde mig mycket var att hon (Ana) alltid var så villig. Det dök inte upp ett enda tillfälle då hon sa nej till att ha sex för att hon inte ville/orkade/hade lust. Är det verkligen så i verkligheten?! Nu har jag och min sambo visserligen varit tillsammans väldigt länge, men vad jag kommer ihåg så fanns det tillfällen även i början då man inte hade lust.
 
Till en början (och efter att ha sett filmen) tyckte jag ändå att det kändes som att Ana var noga med att allt hon gjorde gjorde hon för att hon själv ville det. Men mot slutet av boken så måste jag nog ändå säga att jag förstår mycket av det rabalder som hörts kring boken. Kanske inte att det är en kvinnoförnedrande bok, men att den skulle kunna vara "farlig" för unga killar och tjejer som tror att det är såhär ett "normalt" förhållande ser ut. Jag tvivlar inte på att det finns de som lever i ett liknande förhållande och är helt nöjda med det. Men jag gillar inte att det känns som att Ana följer Christians minsta lilla vink, trorts att det märks att hon inte alltid vill.
 
Vi får se hur jag känner efter nästa bok. Det är ju ändå en kärlekshistoria, och jag är väldigt svag för såna..

E L James - Femtio ny...